Case: Delaminatie van ‘WBP-multiplex’

  • Type project: verkaveling met nieuwbouwwoningen
  • Bouwjaar: 2019
  • Locatie: Oost-Vlaanderen

Eind 2019 werden in Oost-Vlaanderen een 40-tal woningen opgeleverd, allemaal met dezelfde uitvoeringsstandaard. De randen van de platte daken werden afgewerkt met een kraal in natuurzink, een L-profiel ter afdekking, met onderliggend een multiplex van 21mm (type: ‘WBP Meranti’).

Een tikkende tijdbom

Er is geen vuiltje aan de lucht, tot november 2022: er wordt melding gemaakt van losliggende dakranden. Bij een plaatsbezoek door de dakwerker was het probleem al snel duidelijk… De multiplex bleek toch niet waterbestendig.

De constructieplaat werd nochtans door de handelaar verkocht als ‘WBP’ (1), waardoor de dakwerker ervan uitging dat de plaat geschikt was voor vochtige omgevingen. Achteraf gezien bleek niets minder waar: de constructieplaat werd niet WBP verkleefd, met alle gevolgen van dien.

Door het vochtige klimaat in de spouw zijn de multiplex platen beginnen delamineren. Hierdoor is ook de stabiliteit uit de dakrand en de constructie volledig verdwenen. Bij hevige wind begint de dakrand zelfs te schudden.

(1: WBP houdt in dat de multiplex is verlijmd met een lijm die een kookproef van 72 uur kan doorstaan. In die 72 uren mag de multiplex niet delamineren. Meer info over WBP vind je hier.)

Het pijnlijke verdict

Wellicht zullen álle dakranden van de 40 woningen vervangen moeten worden. In concreto: Zinkwerk, dakdichting en multiplex afnemen om daarna volledig herop te bouwen. Wie uiteindelijk de rekening moet betalen, zal bij het ontvangen van de eindfactuur toch best even gaan zitten. (kostprijs voor de dakwerker werd hier berekend op 24.000 euro)

Conclusie: Buitengebruik? Kies voor een plaat met garantie.

Deze case toont aan dat het essentieel is om als dakwerker te kiezen voor een multiplex mét garantie. Dan ben je als vakman zeker van een consistente samenstelling. Toch ergens een rotte plaat, of een geval van delaminatie? Geniet van je sluitende garantie en betaal zelf niet de rekening.

In other news