Aan het wachten op de crepi? Pas op, of de kwaliteit van je dakconstructie is ribbedebie.

Het komt wel ’s voor: Het dak van een bouwproject wordt waterdicht gemaakt. Over de gevelbekleding wil de bouwheer graag nog eens grondig nadenken. “Geen probleem, ik hoor het wel!”, zegt de dakwerker. Weken, zelfs maanden verstrijken. Geen wolkje aan de lucht: TOT iemand het merkt: alle spouwpanelen zijn rot geworden en gedelamineerd 😱. Klinkt herkenbaar? Je bent niet alleen, zo bewijst deze case. Hoe je dit makkelijk kan voorkomen, lees je hieronder.

Eerst en vooral: hoe is dit zover kunnen komen?

In dit geval werd er gekozen voor een houtsoort met een lage duurzaamheidsklasse en een niet vochtbestendige verlijming. De vochtige omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de lagen van elkaar zijn losgekomen, en het hout is beginnen rotten.

Een multiplex of betonplex voor vochtige omstandigheden heeft idealiter deze specificaties:

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • WBP-verlijming (klasse 3)
  • Minstens 10 jaar garantie (zo ben je zeker van de kwaliteit)

Waarom is het risico groter bij crepi?

Crepi wordt quasi altijd geplaatst NADAT de dakwerken werden uitgevoerd. De dakwerker komt het dak dus waterdicht maken op een moment dat er nog geen gevelbekleding, en er dus nog geen bescherming voor de dakconstructie, aanwezig is.

De situatie is dan als volgt: het volledig dakpakket wordt geplaatst, met uitzondering van de dakrand, deze wordt pas geplaatst eens het gevelpakket er volledig staat.

Het multiplex dat dienstdoet als overkraging van de spouw, blijft daarom een langere periode extra blootgesteld aan vochtige omstandigheden.

Voor een multiplex met de juiste duurzaamheidsklasse is dat in principe geen probleem, maar daar knelt in veel gevallen het schoentje. Zonder het vaak goed te beseffen, wordt er een multiplex voor binnen gebruik geïnstalleerd, met alle gevolgen van dien…

Bij metselwerk is het risico kleiner, waarom?

In een situatie met een gevelsteen zal je dit niet zo snel zien. Het metselwerk staat er namelijk meestal VOOR de plaatsing van het plat dak. De dakrand zal dus niet in die mate worden blootgesteld aan regen en vocht.

Toch geven we hier hetzelfde advies: kies voor vochtige omstandigheden altijd voor de constructieplaats met de juiste specificaties.

Hoe is het verhaal in deze case geëindigd?

In deze case heeft de multiplex 6 maanden moeten wachten op een gevelafwerking. Geen probleem als je het juiste paneel gebruikt, uiteraard wel een probleem met ongeschikte panelen. De panelen waren dus rot en gedelamineerd.

Het gevolg? Alle dakrandverdichtingen moesten terug open worden gemaakt en nieuwe multiplex moest worden geïnstalleerd. Het kostenplaatje werd gedeeld tussen de bouwheer en de dakwerker.

Conclusie: Buitengebruik? Kies voor een plaat met garantie.

Deze case toont aan dat het essentieel is om als dakwerker te kiezen voor een multiplex mét garantie. Dan ben je als vakman zeker van een consistente samenstelling. Toch ergens een rotte plaat, of een geval van delaminatie? Geniet van je sluitende garantie en betaal zelf niet de rekening.

In other news