De multiplex laat kleur los is dat normaal?

Garantiemultiplex en -betonplex kunnen perfect ingezet worden in vochtige, beschutte toepassingen. Multiplex is en blijft echter een delicaat product onder de blote hemel.

Onder invloed van hevige regenbuien bestaat het risico dat multiplex begint te “tranen”. Dit fenomeen kan je herkennen aan rood-bruinige streepvorming op de gevel. Hoe komt dat eigenlijk?

Multiplex bestaat uit 2 elementen: hout en lijm. Beide ingrediënten hebben een bepaald intrinsiek kleur in zich dat ze kunnen loslaten bij regenval. Houtsoorten worden tijdens het productieproces “ontkleurd”. In sommige gevallen laat het hout echter toch nog in beperkte mate kleur los.

De lijm is de tweede kanshebber. WBP-lijm is zelden tot nooit kleurloos waardoor onder hoge druk ook altijd kleuren kunnen vrijkomen.

Wil dat nu zeggen dat er altijd een risico is op streepvorming met vuile gevels tot gevolg? Absoluut niet. Eens de multiplex onder de “beschutting” verdwijnt (bv. dakdichting, …), mag ze geen kleur meer loslaten. Doet de plaat dat toch? Dan kunnen we besluiten dat het paneel ongeschikt is voor vochtige omstandigheden.

Nu het regenseizoen er weer aankomt, dek je best altijd de multiplex af als er regen voorspeld wordt. Zelfs de meest kwalitatieve multiplex/betonplex is niet vrij van dit fenomeen.

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan zeker contact op via info@solidjohn.be. We staan klaar om jou te adviseren!

In other news